Babaváró Hitel

Az egyik legnagyobb öröm és áldás az életben, amikor kisgyermek érkezik a családba, és szinte kivétel nélkül minden szülő a lehető legjobbat és legtöbbet szeretné adni a gyermekeinek. 

Éppen ezért nagyon fontos az anyagi vonzatait is megvizsgálni a gyermekvállalásnak, tudatosan készülni arra, és tisztában lenni a különféle lehetőségekkel, támogatásokkal, amik segíthetnek a család egzisztenciájának kialakításában és megőrzésében. 

Hazánkban minden házaspár, ahol a feleség életkora 18 és 40 év közé esik, és legalább egyikük 3 év társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt, azaz Babaváró Támogatást igényelhet a bankfiókokban. 

Legfőbb tudnivalók: 

  • A kölcsön 2019. július 1-től 2022. december 31-ig igényelhető. 
  • Kamatmentes és szabad felhasználású hitel, ingatlanfedezet nem szükséges, ugyanis az állam készfizető kezességet vállal. 
  • A hitel vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után a fennálló tartozás 30%-át, a harmadik után pedig az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 teljes évre felfüggesztik a tartozást. 
  • Legfeljebb 10 millió Ft-os összegig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer Ft-os törlesztőrészlettel vehető fel a hitel. 
  • Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség elmúlt 18 éves, viszont még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasféltől 3 év TB-jogosultság szükséges (a hallgatói jogviszony is annak számít). Legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, a meglévő gyermek nem kizáró ok. 
  • Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel mindvégig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett kamattámogatást, és a hitel piaci kamatozásúvá válik (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-osra). Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg a visszafizetés vonatkozásában. 
  • A hitelintézetek saját általános belső szabályzataik alapján minősíthetik hitelképesnek az igénylőket. 
  • A hitelkérelmet a benyújtást követően 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek. 
  • Nem számítható fel külön díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-át kell megfizetni. 
  • A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal (ez a jelenlegi hozam környezet alapján 5% körüli).